COLLABORATION:

LAAN IRODJOJO X MASCOLORI

Mascolori ontwerpt schoen en sok met outsider artist Laan Irodjojo

Mascolori heeft in samenwerking met Outsider Artist Laan Irodjojo van Galerie Atelier Herenplaats een schoen en sok ontworpen met daarop een beschildering van het gebouw ‘De Rotterdam’. De schoen en sok met print van deze verticale stad is vanaf begin november bij Mascolori te koop.

Galerie Atelier Herenplaats is sinds 1991 een kunstwerkplaats als onderdeel van stichting Pameijer met Outsider Art als specialiteit. Dit is geen kunststroming, maar een verzamelnaam voor kunst gemaakt door mensen met beeldend talent én een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond.

Kunstenaar Laan Irodjojo (1969) schildert hier wat hij ziet en het liefst zijn dit de gebouwen, schepen, vliegtuigen, treinen en bruggen van Rotterdam.

Als Rotterdamse onderneming móesten Raymond Landegent (29) en Jochem Grund (35), de mannen achter Mascolori, hiermee aan de slag: “Niet alleen bewonderen wij Laan, maar ook de Herenplaats die -net als wij- als doel heeft ieders creativiteit en talent te stimuleren.” Zij legden dan ook hun persoonlijke favoriet van Laan vast op een leest en sok: ‘De Rotterdam’. “Een op en top Rotterdamse samenwerking waar wij erg trots op zijn”, aldus Landegent & Grund.

De Rotterdam

De Herenplaats
Galerie Atelier Herenplaats is - als enige in Rotterdam - een kunstwerkplaats met Outsider Art als specialiteit. De kunstenaars krijgen zowel atelierruimte als kunstvakopleidingen aangeboden.

Vanuit het culturele hart van Rotterdam brengen zij begrijpbare en toegankelijke kunst voor een breed publiek onder de aandacht met ateliers, een eigen galerie en kunstuitleen. Zowel in Nederland als daar buiten organiseert het kunsthuis exposities waarbij een talent van de Herenplaats met hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland worden gecombineerd.

Bezoek de galerie van maandag t/m vrijdag van 13.00u tot 17.00u op Schiedamse Vest 56-58 in Rotterdam.

Laan Irodjojo

Geboren in Paramaribo (1969) en sinds 1979 in Nederland. Tijdens een uitstapje naar de Rotterdamse haven werd zijn tekentalent ontdekt. Hij schildert wat hij ziet en het liefst zijn dit de gebouwen, schepen, vliegtuigen, treinen en bruggen van Rotterdam: Laan Irodjojo.

Met exposities van grote cruiseschepen en stadsportretten in onder meer New York, Tokyo en Sint Petersburg kreeg Laan in 1995 een plaats bij Galerie Atelier Herenplaats. Een podium voor Outsider Art, ofwel begrijpbare en toegankelijke kunst voor een breed publiek, gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond.

Laan is autistisch, een psychische stoornis op sociaal en communicatief vlak. Hij kan geen gesprek voeren. Wanneer je hem iets vraagt, herhaalt hij de vraag in plaats van hem te beantwoorden. Niet in woorden, maar met zijn schilderijen vertelt hij hoe hij de wereld ziet.

Een gum gebruikt Laan niet. Hij tekent snel en trefzeker zonder liniaal. Zijn fotografisch geheugen en natuurlijk gevoel voor verhoudingen en perspectief hebben al menig Rotterdams gebouw in beeld gebracht. Het perspectief klopt niet altijd, maar de details wel: Niets wordt overgeslagen. Soms als een telelens ingezoomd en soms zijn er twee doeken nodig.

Een sterke maar stille stijl die onmiddellijk herkenbaar is. De schilderijen zijn in perspectief, maar tegelijkertijd plat omdat er geen schaduw is. Van rand tot rand worden de vlakken gevuld met een en dezelfde kleur: Een heel eigen palet van voornamelijk koude, vergrijsde tinten met een uitgesproken voorkeur voor blauw. Moeiteloos weet hij dezelfde kleur nog eens te mengen.

Een werk van Laan bestaat uit verschillende tinten die dicht bij elkaar liggen. Met een complementaire kleur plaatst hij accenten als een raam of een container op de kade. Alles verloopt volgens een vast, geordend patroon. Ieder vlak krijgt meerdere, dekkende lagen en als laatste accentueert hij de scheidingslijn tussen de vlakken met zwarte inkt.


De Rotterdam-schoen

Verzekerd zijn van deze échte Rotterdamse schoen en/of sok? Bekijk ze dan nu hiernaast! De schoenen zijn namelijk in een beperkte oplage van 100 stuks gemaakt.

De Rotterdam-schoen

De Rotterdam
€ 249,00

Laan Sokken

De Rotterdam
€ 15,00

Foto's Presentatie