COLLABORATION:

MASCOLORI x ARNO COENEN EN IRIS ROSKAM

 

Markthal-kunstwerk ‘Horn of Plenty’ opnieuw inspiratie voor schoen

Wij bundelen na groot succes in 2014 opnieuw onze krachten met kunstenaarsduo Arno Coenen & Iris Roskam: De Markthal-schoen 2.0. Kunst voor iedereen in de vorm van schoenen met daarop de ‘Horn of Plenty’ zijn vanaf nu bij ons te koop.

De Markthal is ontworpen door architect Winy Maas en sinds 1 oktober 2014 dé plek in Rotterdam voor verse producten. Op het plafond van de boogvormige hal is de indrukwekkende ‘Horn of Plenty’ van ruim 11.000 m2 gemaakt door team Coenen: Een - volgens Roskam - psychedelisch kunstwerk dat je klein en nietig laat voelen tegenover het natuurgeweld.

“Plekken waar geen kunst is, worden als enorm saai en deprimerend ervaren”, vertelt Coenen. Zowel Mascolori als het duo maken kunst in de echte wereld, voor een echt publiek. Buiten de officiële en gesloten wereld van musea en galeries, maar middenin de maatschappij: “De bijna on-Hollandse expressiviteit van de schoenen van Mascolori, dat kenmerkt ons werk ook. Alle sluizen worden open gezet: Van creativiteit tot kleur en vorm”, voegt Roskam toe.

 
 

Markthal-schoen 2.0

Eerder al in 2014 ontwierpen wij - ter ere van de opening van de Markthal - schoenen met daarop de ‘Horn of Plenty’. Wegens groot succes lanceren wij nu opnieuw een schoen met print van de binnenzijde van het gebouw, uiteraard in een nieuw jasje gestoken: De Markthal-schoen 2.0.

Horn of Plenty Markthal 2.0
€ 249,00

Horn of Plenty
 

Arno Coenen & Iris Roskam

Arno Coenen (1972) is computer- en mozaïekkunstenaar en Iris Roskam (1976) is glaskunstenaar. Samen maakt het kunstenaarsechtpaar barokke kunst voor buiten het museum. Met uiteenlopende media van videokunst en 3D-animatie tot glasramen en mozaïek maken zij werken - geroemd in zowel binnen- als buitenland - die vaak aansluiten bij hedendaagse subculturen, jongerencultuur en populaire cultuur.

Het duo wordt ook wel ‘volkskunstenaars’ genoemd: Hun werk is toegankelijk en heeft een sociale inslag. Ondanks het in gerespecteerde musea hangt, hebben beiden op zijn zachts gezegd een hekel aan elitaire abstracte kunstwerken. Kunst moet volgens hen middenin de maatschappij staan: “Het heeft eigenlijk niets te zoeken in musea of galeries. Met een kunstwerk in de Markthal maar ook op Mascolori’s geef je op een smaakvolle manier kunst aan iedereen”.

Markthal, Arno Coenen, Iris Roskam, Rotterdam, Horn of Plenty, Mascolori, schoenen, herenschoenen
 

Horn of Plenty

De Markthal. Een prachtig en spraakmakend ontwerp, maar tegelijkertijd van oorsprong vooral een grote grijze hal: Beleving ontbrak. Team Coenen bood met hun ontwerp ‘Horn of Plenty’ de oplossing en werd zelfs genomineerd voor de Dutch Design Awards: Een aluminium kunstwerk dat het gehele plafond van de Markthal bekleedt. De ‘Horn of Plenty’ is 115 bij 95 meter groot, heeft een resolutie van 400.000 megapixels en bestaat uit afbeeldingen van de verse groenten, vlees, vis, brood en bloemen die in het gebouw verkocht worden.

Een print ter grootte van twee voetbalvelden, oftewel 11.000 vierkante meter. Dit alles vormt een overweldigend, kleurrijk geheel dat de illusie wekt dat je dwars door de architectuur van de Markthal naar de hemel kijkt met bloemkolen als wolken en producten die uit de lucht vallen: Volgens de makers een verering van de natuur en ode aan het heelal.

De plafondversiering is gemaakt door team Coenen, bestaande uit Arno Coenen, Iris Roskam, Frank Hanswijk, Michiel van Iperen, Frank aan de Stegge, Dustin Kershaw, Marinus de Ruiter, i.s.m. Winy Maas en geproduceerd door Mothership.